Prostorová akustika - léto 2023

Během uplynulých měsíců se nám podařilo dokončit několik zajímavých projektů z oblasti prostorové akustiky a tímto bychom vám je rádi představili. Naším dosud největším projektem je návrh akustických úprav pro rekonstrukci kulturního domu Klub v Horní Bříze, na kterém jsme začali pracovat v roce 2021. Změřili jsme akustické parametry kulturního domu v původním stavu, vytvořili digitální model a s ohledem na multifunkční využití prostoru jsme navrhli potřebné akustické úpravy. Ty by měly zajistit dostatečný komfort pro různé kulturní a společenské akce - od přednášek a divadelních představení, přes taneční kurzy až po živou hudbu. S dodavatelem stavby jsme pak řešili proveditelnost námi navržených úprav a výběr vhodných materiálů. Jsme rádi, že se povedlo prosadit nestandardní řešení lomeného sádkrokartonového stropu, který je pro zvuk částečně pohltivý a částečně odrazivý a pomáhá rovnoměrnějšímu šíření zvuku z pódia do prostoru sálu. Kromě samotného sálu jsou akusticky pohltivé také stropy v prostoru baru a nejbližších chodeb. Tím je omezeno šíření hluku do ostatních částí kulturního domu. V rámci projektu jsme také dodali řadu doporučení na ozvučení celého prostoru a scénické osvětlení. Kulturní dům se po rekonstrukci otevře návštěvníkům 1. listopadu 2023. 

V únoru tohoto roku jsme byli požádáni o zlepšení akustického komfortu v nově postaveném komunitním centru v Kyšicích. Během počátečního provozu centra se ukázalo, že v několika místnostech není zajištěna dostatečná srozumitelnost řeči, návštěvníci si navíc stěžovali na zvýšený provozní hluk. Kromě měření doby dozvuku a návrhu akustických úprav jsme v tomto případě provedli i realizaci samotnou. Ve dvou místnostech jsme použili širokopásmově pohltivé akustické panely z PET recyklátu a v jedné nízkofrekvenční rezonátor, realizovaný dle návrhu z diplomové práce našeho bývalého studenta. U stropních panelů jsme zvolili nenápadné bílé provedení, aby nebyl výrazně narušen celkový design. Provedené akustické úpravy výrazně přispěly k využitelnosti komunitního centra. 

O letních prázdninách jsme také spolupracovali na akustických úpravách výukových laboratoří KEV a nové laboratoře robotiky. Kromě horší srozumitelnosti řeči zde byl problém i s nedostatečnou zvukovou neprůzvučností sousedících místností. Zvýšené hlukové pozadí, stejně jako nedostatečná srozumitelnost řeči, posluchače i přednášejícího ruší a snižují jejich schopnost se soustředit. Oba problémy se povedlo vyřešit a zajistit tak lepší podmínky pro výuku. Teď už se nemůžete vymlouvat, že svému učiteli nerozumíte!

Laboratoře KEV jsou tak dalšími z prostorů na fakultě, kde se díky naší práci zvýšil akustický komfort. Začali jsme v roce 2017 naší katedrální přednáškovou místností EU405, pokračovali dalšími laboratořemi KET ve 4. patře a učebnami v prvním patře objektu EU. Během realizace klimatizací v objektu EU byla původní odrazivá výplň kazetových stropů na chodbách nahrazena akusticky pohltivými deskami. Všimli jste si, že některé prostory na fakultě jsou akusticky tak nějak příjemnější? Tak teď už víte proč! 

Na všech těchto projektech se postupně podílelo několik studentů z bakalářského, navazujícího i doktorského studia. V současné době probíhá několik projektů také v rámci předmětů KET/VPP a KET/ZPR. Děkujeme a těšíme se na další spolupráci.