PCNS 2023

Začátkem září jsme se vydali na cestu do Dánska do města Sønderborg na 4. ročník mezinárodní konference PCNS 2023 (Passive Components Networking Days Symposium). Konference byla pořádána institutem EPCI (European Passive Components Institute) a probíhala na univerzitě SDU (Southern Denmark University in Sønderborg). Nosným tématem konference byly nové technologie v oblasti pasivních součástek se zaměřením na efektivní přeměnu energie. Cílem konference byla podpora diskuse o vývoji a trendech v oblasti pasivních elektronických součástek, v podněcování výměny technického know-how a informací z oblasti pasivních součástek např. jejich testování, spolehlivosti, certifikace, skladování či výroby se zaměřením na nové technologie a materiály.

První den konference proběhl workshop na téma Technologie pasivních součástek pro efektivní konverzi elektrické energie a dále byla představena případová studie a vize v oblasti náhrady transformátorů používaných v energetice a výkonové elektronice polovodičovými výkonnými měniči.

Druhou částí dne byla exkurze v laboratořích a výukových prostorech na univerzitě SDU. Konference samotná probíhala 2 dny v koncertní hale, která je součástí univerzity a vyjma koncertů a divadelních představení slouží i jako slavnostní aula SDU. 

 

Další dny již patřily přednáškám a prezentacím jednotlivých účastníků. Samotné prezentace trvaly 20 minut a po prezentaci byl prostor 10 minut na otázky. Přestože byl program velmi obsáhlý, organizačnímu týmu se přesto dařilo přesně dodržovat daný časový harmonogram, což se ne na každé konferenci podaří. Za naši fakultu vystoupil se svou prezentací doc. Tomáš Blecha s příspěvkem Assembly technology of electronic components for e-textiles, ve kterém představil nové možnosti kontaktování SMD pasivních součástek přímo na e-textilie pomocí nevodivých lepidel, výhody a nevýhody této vyvinuté technologie a výsledky nejrůznějších testů, jako je zrychlené stárnutí či opakované praní. Dále za naši fakultu vystoupila se svým příspěvkem Smart textile speaker Julie Hladíková, studentka prvního ročníku FEL, která u nás na KET již druhým rokem vyvíjí, měří a testuje reproduktor vyšitý vodivou nití. Tomuto tématu se začala věnovat v rámci akce ScienceFEL Academy v r. 2021 a dílčí experimenty tvořily část její maturitní práce na Gymnáziu Blovice. V rámci konference prezentovala nejen průběh experimentů a naměřená data, ale bylo také možné si za pomoci audiotechniky v koncertní hale reproduktor vyšitý v polštáři naživo poslechnout. Nutno dodat, že prezentace a odevzdaný příspěvek posluchače a TPC (Technical Programme Committee) velmi zaujaly a příspěvek byl vyhlášen jedním z 6 nejzajímavějších příspěvků celé konference (https://pcns.events/best-paper-award/).

Druhý den konference byl odpoledne ve znamení návštěvy výrobní linky firmy Danfoss. Danfoss je globální inženýrská společnost se sídlem v Dánsku, která má bohatou historii sahající až do roku 1933. Společnost se specializuje na poskytování inovativních řešení pro energeticky úsporné technologie, včetně systémů pro vytápění, chlazení a řízení motorů. Danfoss je lídrem v oblasti klimatických a energetických řešení, s důrazem na udržitelnost a ekologickou odpovědnost. Ve výrobní hale byla k vidění kompletní montáž a balení výkonových měničů, od osazení desky plošných spojů součástkami přes pájení, optickou inspekci, automatizované testování až po robotickou montáž větších mechanických prvků a balení finálních měničů a jejich export zákazníkovi. 

Večer pak následovala vynikající gala večeře v krásné restauraci na pobřeží Baltského moře Ballebro Færgekro.

Samozřejmě jsme si během konference stihli prohlédnout i velmi malebné město Sønderborg, které se nesmazatelně a bolestivě zapsalo do dánské historie bitvou o Dybbøl během dánsko-německé války v r. 1864, kde dánské království utrpělo nejen velké ztráty na životech, ale i ztrátu velké části území. Místo bitvy je hojně navštěvovaným místem, je zde, kromě ikonického mlýna tyčícího se nad městem,  muzeum a rekonstrukce dobového opevnění včetně řady artefaktů.