Bavorsko-český den pro firmy

Dne 18. 10. jsme byli pozváni na akci Bavorsko-český den pro firmy, organizovaný svazkem Evropský region Dunaj-Vltava (ERDV), kde se prezentují a propojují nejen české a německé firmy, ale i vysoké školy a výzkumná centra.

frst

Na naši žádost jsme měli možnost prohlédnout si prostory a laboratoře vysoké školy v Deggendorfu (Technicsche Hochschule Deggendorf/Deggendorf Institute of Technology). Naše první zastávka byla v malém městečku Teisnach, kde sídlí špičkově vybavený technologický kampus pro Senzorické technologie (Technology Campus Teisnach Sensor Technology). Zde se vědci zabývají senzorikou, novými materiály, analýzou dat nebo plasmatickou depozicí materiálů a velmi přesným měřením fyzikálních i chemických parametrů.

scnd

Vědeckým centrem nás provázel sám jeho ředitel prof. Raimund Förg. Díky pokročilým technologiím a novým materiálům  dovedou například vytvářet ultralehká zrcadla pro kosmické dalekohledy a senzory, které jsou až o 80% lehčí, než standardní používaná zrcadla či ultrazvukové senzory průtoku plynů na bázi grafenu pro medicinské aplikace. Zabývají se také vývojem nových materiálů pro senzory na bázi uhlíkových nanotrubic, včetně např. měření výsledné mikro a nano struktury tenkých vrstev.

thrd

Další zastávkou byl již samotný moderní kampus DIT v Deggendorfu. Nejprve nám Ing. Oliver Bauer ukázal kompletně vybavené televizní studio, ve kterém studenti programu Multimediální techniky natáčejí vlastní talkshow (doschauer.tv). Laboratořemi pro nahrávání a zpracování zvuku nás poté provedli Ing. Gerd Brohasga a Ing. Mario Sedmak. Studenti zde mají k dispozici několik akusticky upravených prostorů pro nahrávání živých nástrojů i mluveného slova a přidružené prostory určené pouze pro poslech a zpracování zvuku. Sami studenti také každé 2 týdny připravují živou relaci do místního rádia WebWelle. Pro měření sluchu je k dispozici také pracoviště audiometrie a pro měření parametrů reproduktorů a mikrofonů, stejně jako u nás, bezodrazová komora.

frth

Odpoledne nás již čekal samotný veletrh – na stánku jsme prezentovali tištěnou elektroniku, senzory, textilní elektroniku včetně technologií pro hasiče a materiály pro akustické úpravy. Náš stánek navštívil také hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták společně s jednatelem Evropského regionu Dunaj Vltava Dolní Bavorsko Kasparem Sammerem.

fvth