Erasmus+ OptimTex: Softwarová aplikace pro návrh textilií

loga

Výzkumní pracovníci Katedry materiálů a technologií Fakulty elektrotechnické úspěšně dokončili všechny plánované aktivity projektu OptimTex: Softwarová aplikace pro návrh textilií, který probíhal v rámci programu Erasmus+. Projekt byl zaměřen na zvyšování znalostí a dovedností studentů vysokých škol v oblasti softwarových aplikací pro textilní průmysl a na zvýšení jejich zaměstnatelnosti v textilních podnicích. Během řešení projektu bylo vytvořeno  6 vzdělávacích e-learningových modulů  zaměřených na:

  • Návrh a modelování tkaných textilií
  • Návrh a modelování pletených textilií
  • Návrh a modelování oděvů pomocí softwaru pro 3D skenování a softwaru CAD/PDS
  • Návrh a modelování vyšívaných struktur
  • Software pro výzkumný experimentální design
  • Příručka přenosu technologií textilních softwarových řešení do průmyslu

Všechny vytvořené vzdělávací materiály k jednotlivým modulům včetně testovacích otázek a slovníku pojmů jsou dostupné na  e-learningovém portálu projektu Optimtex v prostředí Moodle. Další podrobnosti lze nalézt na stránkách projektu: www.optimtex.eu

V rámci projektu se uskutečnilo také šest workshopů s průmyslovými partnery z oblasti textilní výroby a proběhla řada dalších diseminačních aktivit na národních a mezinárodních konferencích.

Studenti magisterských a doktorských studijních programů z jednotlivých zapojených univerzit (Univerzita v Ghentu, Západočeská univerzita v Plzni, Univerzita Maribor, Univerzita Gheorghe Asachi v Iasi) absolvovali také tři týdenní intenzivní vzdělávací programy (ISP) a to:

  • na Univerzitě Gheorghe Asachi v Rumunsku (březen 2022)
  • na Univerzitě v Mariboru ve Slovinsku (červen 2022)
  • na Univerzitě v Ghentu v Belgii (říjen 2022)

V rámci projektu vznikla i řada multimediálních výstupů, které jsou přístupné na youtube kanálu: https://www.youtube.com/@optimtex-softwaretoolsfort9747/videos

 

Autoři by chtěli poděkovat Evropskému programu Erasmus+, projektu 2020-1-RO01-KA203-079823 - Softwarová aplikace pro návrh textilií. Podpora Evropské komise při tvorbě této publikace nepředstavuje souhlas s obsahem, který odráží pouze názory autorů, a Komise nemůže být zodpovědná za jakékoliv využití informací obsažených v této publikaci.

Optimtex

Radek Soukup ze Západočeské univerzity v Plzni při vedení jednoho z kurzů v Ghentu.

Optimtex

Studenti, kteří absolvovali intenzivní studijní program v Mariboru s osvědčením o účasti.

Optimtex

Účastníci ze Západočeské univerzity, kteří absolvovali intenzivní programu konaný v Ghentu.